Bekkenpijn

Bekkenpijn, wat is het?

Bekkenpijn kan zich manifesteren als een pijnlijk, beurs of moe gevoel rondom het schaambeen, links/of rechts onder in de rug en rond de stuit. De pijn straalt vaker uit naar andere delen van het bekken en naar het bovenbeen en is duidelijk houdingsafhankelijk. Omdraaien in bed, opstaan uit een stoel en houdingen of activiteiten die gedurende langere tijd worden uitgevoerd kunnen op den duur ergere pijn veroorzaken.

Wat kunt u aan de klachten doen?

Het doel is het herstel van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit betekent een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. Beweging is nodig om spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust is van belang om banden en kapsels te sparen en zo verergering van klachten te voorkomen.

Houd uw adem niet vast tijdens dagelijkse activiteiten als bukken, buigen, tillen en sporten, maar adem rustig door. Wissel lang zitten, staan, liggen en lopen af en verdeel je werkzaamheden; niet alles achter elkaar, maar verspreid over de dag of week. Neem gedoseerd rust!

oefening bekken

Bekkenpijn rondom zwangerschap
en/of bevalling

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling reageert uw lichaam anders dan u gewend bent. Zwangerschapshormonen maken de spieren en de banden soepeler. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Het bekken bestaat uit twee helften die samen een soort ring vormen met daartussen het heiligbeen en het stuitje.

De bekkenhelften worden door zeer stevige banden bij elkaar gehouden en de onderzijde van het bekken wordt afgesloten door de bekkenbodemspieren.

zwangerevrouw
uitleg afspraak

Waardoor ontstaat bekkenpijn rond de zwangerschap en/of bevalling?

Bekkenpijn ontstaat wanneer de spieren rondom het bekken niet in staat zijn om de toenemende beweeglijkheid te compenseren. Er ontstaat een disbalans tussen belasting en belastbaarheid: u wilt meer doen dan u aankunt!

Uit een Nederlandse studie bleek dat 84% van de zwangeren aangeeft pijn te hebben in het bekken en/of lage rug. Tijdens het kraambed vermindert de pijn vaak snel, maar zes maanden na de bevalling heeft ongeveer 29% van de vrouwen nog last.

 

Wanneer moet ik een afspraak maken?

Door te erkennen dat u last heeft van een probleem of klacht, zet u de eerste stap op weg naar genezing. De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden door onze geregistreerde bekkenfysiotherapeut zijn:

Pijn onder in de buik
Pijnklachten rond het schaambeen, liezen, stuit of zitbeen knobbels
Pijn in de lage rug / billen / rond de heupen
Een zwaar gevoel of pijn in de benen
Pijnklachten bij het gaan staan / gaan zitten/ omdraaien in bed / tillen / bukken en/of bij lopen
Pijn bij vrijen
Plasklachten: moeite met uitplassen en/of ongewilde urineverlies (stress urine incontinentie en urge urine incontinentie)
Ontlastingsklachten: ongewilde verlies van ontlasting en/of windjes, moeizaam ontlasten, obstipatie
Verzakkingsklachten: zwaar gevoel in de onderbuik/vagina, het voelen van een bal/bult in de vagina
Het wijken van de rechte buikspieren (rectus diastase) op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt
Heeft u last van deze klachten of soortgelijke?

Neem dan contact met ons op